Ciasto kokosowe z malinami
  • 85 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 180 °C
  • 30 cm x 20 cm

Składniki:

    spód
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • żółtka - 5 sztuk
  • cukier kryształ - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • masa kokosowa
  • białka - 5 sztuk
  • cukier kryształ - 1 szklanka
  • budyń śmietankowy - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 150 gramów
  • śmietana kremówka - 250 gramów
  • koszyczek malin - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do jednej misy i mieszamy na jednolitą masę.
  2. Dzielimy ciasto na dwie części, z których jedną wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta ugniatamy na dnie blaszki wyłożonej wcześniej pergaminem.
  3. Budynie wraz z mąka ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi łączymy w jednej misie.
  4. W drugiej misie ubijamy białka z cukrem. Do ubitej piany z białek, ciągle mieszając, najpierw dodajemy sypkie składniki, a na koniec wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  5. Gotową masę wylewamy na przyrządzony spód w blaszce i układamy maliny. Pozostałe ciasto z lodówki ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy około 40-55 minut w temperaturze 180 °C.