Ciasto kokosowe z migdałami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • herbata z rumem
  • zimna woda - 0.5 szklanek
  • masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • wiórki kokosowe - 250 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wierzch
  • polewa - 2 opakowania
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno.
  2. Ubijając, dodawać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Dobrze wymieszać.
  4. Wylać do natłuszczonej, niezbyt dużej formy i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć herbatą wymieszaną z rumem.
  6. Przygotowanie masy: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  7. Pogotować chwilkę, a następnie dodać wiórki.
  8. Wymieszać dokładnie i gotować, aż zgęstnieje masa.
  9. Do przestudzonej masy dodać Kasię.
  10. Bardzo dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  11. Wyłożyć na biszkopt.
  12. Polewy rozpuścić i polać nimi masę kokosową.
  13. Posypać płatkami migdałowymi.
  14. Włożyć do lodówki na dwie, trzy godziny.