Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka

6


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Spód ciasta:
maslo80 gramów
mąka100 gramów
cukier puder1 łyżka
proszek do pieczenia0.2 łyżeczek
żółtko1 sztuka
dżem z czarnej porzeczki3 łyżki
Wierzch:
wiórki kokosowe150 gramów
cukier puder70 gramów
białka2 sztuki
śmietanka 30%200 mililitrów
Carte d'Or Sorbet Black Currant
Przygotowanie
Krok 1
W misce wymieszaj mikserem: mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, żółtko i cukier puder. Gdy składniki się połączą, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
Krok 2
Prostokątną formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno brytfanki. Na cieście rozsmaruj dżem.
Krok 3
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
Masę kokosową wyłóż na dżem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Krok 6
Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Podawaj z bitą śmietaną i sorbetem Carte d’Or o smaku czarnej porzeczki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl