Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    spód ciasta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • mąka - 100 gramów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0.2 łyżeczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • dżem z czarnej porzeczki - 3 łyżki
  • wierzch
  • wiórki kokosowe - 150 gramów
  • cukier puder - 70 gramów
  • białka - 2 sztuki
  • śmietanka 30% - 200 mililitrów
  • Carte d'Or Sorbet Black Currant

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem: mąkę z proszkiem do pieczenia, Kasię, żółtko i cukier puder. Gdy składniki się połączą, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  2. Prostokątną formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno brytfanki. Na cieście rozsmaruj dżem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę kokosową wyłóż na dżem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  6. Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Podawaj z bitą śmietaną i sorbetem Carte d’Or o smaku czarnej porzeczki.