Ciasto "Kolorowe oczy"
  • 60 minut
  • Trudne

Składniki:

    biszkopt kakaowy
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • woda - 2 łyżki
  • biszkopt jasny
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • woda - 2 łyżki
  • krem
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • dodatkowo
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa - 2 opakowania
  • powidła - 1 słoik
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • spirytus - 25 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody.
  2. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
  3. Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.
  4. Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, posmarować biszkopt powidłami, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie pokroić ją w krążki.
  5. Brzoskwinie osączyć. Galaretki zalać 2 szklanki gorącej wody. Ciemny biszkopt nasączyć odrobiną wody wymieszaną z spirytusem i sokiem z cytryny.
  6. Przygotować masę: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z Kasią.
  7. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - brzoskwinie - zalać tężejącą się galaretką.