Ciasto kolorowe z serem

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto jasne
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • białko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciasto ciemne
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • kakao - 1 łyżka
  • woda - 6 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa serowa
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 0.75 szklanek
  • biały ser twarogowy - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jasne ciasto: Białko ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i octem. Połączyć z białkami.
  2. Ciemne ciasto: Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodać wodę. Połączyć z jajkami.
  3. Jasne ciasto przełożyć kupkami do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Zalać ciemnym ciastem.
  4. Masa serowa: Ser zemleć, połączyć z Kasią, żółtkami i cukrem. Dodać budyń rozpuszczony w mleku, zagotować.
  5. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć gorącą masą serową.
  6. Udekorować według uznania.