Ciasto królewskie grysikowe (tzw. Placek czeski)
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

  • mąka - 60 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • soda - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • śmietana - 5 łyżek
  • miód - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • grysik - 3 łyżki
  • mleko - 0.5 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • dżem wiśniowy - 1 opakowanie
  • starta czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec trzy placki.
  2. Masa: Grysik ugotować na mleku i ostudzić.
  3. Pozostałe składniki wymieszać mikserem wraz z ostygniętym grysikiem.
  4. Przekładanie placków: 1. placek 2. masa 3. placek 4. powidło lub dżem 5. masa 6. placek 7. lekko posmarować masą 8. można posypać startą czekoladą lub kakaem.