Ciasto kruche z jagodami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • cukier - 130 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 110 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • czarne jagody - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Jagody przebierz, opłucz i dokładnie osącz.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
  3. Dodaj Kasię, cukier i dwa żółtka.
  4. Posiekaj.
  5. Szybko wyrób gładkie ciasto i wylep nim formę posmarowaną Kasią i wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  7. Na ciasto wysyp osączone jagody, a na nich równomiernie rozłóż ubitą pianę.
  8. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.