Ciasto kruche z rabarbarem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 2.75 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • mleko - 4 szklanki
  • budyń śmietankowy z cukrem - 2 opakowania
  • rabarbar - 60 dekagramów
  • cukier - 0.3 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć dno połową ciasta.
  3. Drugą połowę włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
  4. Podpiec 15 minut w temp. 180ºC.
  5. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Rabarbar obrać, pokroić, zasypać cukrem i odstawić (aż puści sok).
  7. Na podpieczony spód wylać chłodny budyń i równomiernie rozsmarować.
  8. Ułożyć rabarbar.
  9. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
  10. Piec 40-45 minut w temp. 180ºC (na złoty kolor).
  11. Ciasto jest najlepsze po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce.