Ciasto Księżycowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jabłka - 12 sztuk
  • powidła śliwkowe - 8 łyżek
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • olej - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Z jabłek wydrążyć środki.
  2. Do każdego jabłka włożyć łyżkę dżemu lub powideł.
  3. Ułożyć jabłka jedno obok drugiego w niezbyt dużej, wysmarowanej Kasią blaszce.
  4. Jabłka powinny być od siebie oddalone.
  5. Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę.
  6. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i cynamon.
  7. Ciastem zalać jabłka.
  8. Po upieczeniu jabłecznik należy pokroić tak, aby w każdej porcji było jedno całe jabłko.