Ciasto Kubuś

525


Łatwe


120 min.


6 os.

Składniki
Biszkopt::
mąka pszenna100 gramów
mąka ziemniaczana1.5 łyżek
cukier80 gramów
jajka3 sztuki
Masa budyniowa::
sok Kubuś900 mililitrów
budyń śmietankowy3 opakowania
cukier puder1 łyżka
masło200 gramów
Masa jogurtowa::
jogurt grecki400 gramów
galaretka brzoskwiniowa1 opakowanie
woda200 mililitrów
Dodatkowo::
czekolada deserowa50 gramów
czekolada biała50 gramów
biszkopty z galaretką150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i miksuj do momentu aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wlej żółtka i zmiksuj do połączenia. Wsyp etapami przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną. Połącz całość delikatnie za pomocą szpatułki. Przelej masę do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w temp. 160 stopni. Odstaw biszkopt do wystudzenia.
Krok 2
Przygotuj masę budyniową. Do garnka wlej 700 mililitrów soku Kubuś i zagotuj. W 200 mililitrach pozostałego soku Kubuś wymieszaj trzy budynie śmietankowe. Wlej następnie całość do gotującego się soku. Mieszaj całość rózgą kuchenną do momentu uzyskania gęstej masy. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj stopniowo wystudzoną masę budyniową. Zmiksuj całość do połączenia.
Krok 3
Tak przygotowaną masę przełóż na wystudzony biszkopt. Wyłóż następnie biszkopty w czekoladzie z galaretką brzoskwiniową. Włóż tortownicę do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy ciasta.
Krok 4
Przygotuj masę jogurtową. Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 200 mililitrach gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wlej powoli do jogurtu greckiego. Wymieszaj całość. Wyciągnij ciasto z lodówki i wylej warstwę jogurtową. Włóż ciasto do lodówki do stężenia na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Krok 5
Przed podaniem wierzch ciasta posyp startą białą i deserową czekoladą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl