Ciasto Kubuś
  • 75 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C
  • 22 x 30 cm

Składniki:

  • mąka pszenna - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • średnie jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • herbata - 150 mililitrów
  • sok z cytryny - 25 mililitrów
  • cukier - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 250 gramów
  • sok typu Kubuś - 900 mililitrów
  • budyń śmietankowy - 3 opakowania
  • cukier - 50 gramów
  • Śmietanka 36% - 500 mililitrów
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • cukier puder - 2 łyżeczki
  • starta mleczna czekolada - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku. Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj mikserem.
  2. Następnie dodaj roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do formy i piecz około 25 minut w 180° C. Wystudź.
  3. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i herbatą. Otrzymanym ponczem nasącz wystudzone ciasto w formie.
  4. Trzy szklanki soku zagotuj, resztę wymieszaj z budyniem i cukrem. Do gotującego soku wlej rozpuszczony w soku budyń i gotuj ciągle mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i wystudź.
  5. Miękką Kasię Ekstra ubij na puch. Ciągle ubijając dodawaj po łyżce wystudzoną i zmiksowaną masę kubusiową.
  6. Mascarpone wymieszaj ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ubij mikserem na sztywny, puszysty krem.
  7. Na ciasto w formie wyłóż najpierw masę owocową, a następnie masę śmietanową. Wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. Przed podaniem posyp startą na tarce czekoladą.