Ciasto kukułkowe

6


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mleko1 litr
cukierki kukułki30 dekagramów
budyń czekoladowy4 sztuki
kakao2 łyżki
likier czekoladowy100 mililitrów
herbatniki2 opakowania
mleczna czekolada150 gramów
śmietana 30 %0.5 szklanek
posypki do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Połowę mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły
Krok 2
W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie.
Krok 3
Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas dokładnie mieszać, bo masa szybko gęstnieje. Ugotowany budyń wystudzić.
Krok 4
Miękką Kasię utrzeć z kakao na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.
Krok 5
Następnie wlać likier czekoladowy.
Krok 6
Formę kwadratową o boku 30 cm wyłożyć warstwą herbatników, następnie dać 1/3 kremu. Ponownie ułożyć herbatniki, kolejną warstwę kremu, warstwa herbatników, resztę kremu i na wierzch wyłożyć herbatnikami.
Krok 7
Polewą czekoladową polać ciasto (czekolady rozpuścić w śmietanie). Ciasto dowolnie udekorować.
Krok 8
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl