Ciasto kukułkowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • brak °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 1 litr
  • cukierki kukułki - 30 dekagramów
  • budyń czekoladowy - 4 sztuki
  • kakao - 2 łyżki
  • likier czekoladowy - 100 mililitrów
  • herbatniki - 2 opakowania
  • mleczna czekolada - 150 gramów
  • śmietana 30 % - 0.5 szklanek
  • posypki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Połowę mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły
  2. W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie.
  3. Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas dokładnie mieszać, bo masa szybko gęstnieje. Ugotowany budyń wystudzić.
  4. Miękką Kasię utrzeć z kakao na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.
  5. Następnie wlać likier czekoladowy.
  6. Formę kwadratową o boku 30 cm wyłożyć warstwą herbatników, następnie dać 1/3 kremu. Ponownie ułożyć herbatniki, kolejną warstwę kremu, warstwa herbatników, resztę kremu i na wierzch wyłożyć herbatnikami.
  7. Polewą czekoladową polać ciasto (czekolady rozpuścić w śmietanie). Ciasto dowolnie udekorować.
  8. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!