Ciasto kwiatek
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 0.5 szklanek
  • borówki - 125 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • krem
  • cukier puder - 0.6 szklanek
  • tłusty serek - 125 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 75 gramów
  • dekoracja
  • borówki - 125 gramów
  • maliny - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem). Powierzchnię formy posmaruj Kasią i posyp mąką. 200 g kostki do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj delikatnie jajka jedno po drugim.
  2. Wymieszaj mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj do przygotowanej wcześniej masy na przemian z mlekiem, ciągle ucierając. Na koniec wsyp borówki i delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wychodzi zupełnie sucha, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciasto w formie jeszcze przez około 15 minut, potem wyjmij je i ostudź.
  4. W tym czasie, ucieraj 75 g kostki do pieczenia Kasia z cukrem pudrem przez co najmniej 5 minut.
  5. Dodaj serek śmietankowy i delikatnie wymieszaj. Otrzymany krem nałóż na wierzch ciasta.
  6. Udekoruj całość kwiatami zrobionymi z borówek i podzielonych na pół malin.