Ciasto kwiatek

18


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier1 szklanka
jajko4 sztuki
mąka pszenna2 szklanki
budyń waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
sól1 szczypta
mleko0.5 szklanek
borówki125 gramów
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
Krem:
cukier puder0.6 szklanek
tłusty serek125 gramów
Kostka do pieczenia Kasia75 gramów
Dekoracja:
borówki125 gramów
maliny50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C jeśli masz piekarnik z termoobiegiem). Powierzchnię formy posmaruj Kasią i posyp mąką. 200 g kostki do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj delikatnie jajka jedno po drugim.
Krok 2
Wymieszaj mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj do przygotowanej wcześniej masy na przemian z mlekiem, ciągle ucierając. Na koniec wsyp borówki i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wychodzi zupełnie sucha, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciasto w formie jeszcze przez około 15 minut, potem wyjmij je i ostudź.
Krok 4
W tym czasie, ucieraj 75 g kostki do pieczenia Kasia z cukrem pudrem przez co najmniej 5 minut.
Krok 5
Dodaj serek śmietankowy i delikatnie wymieszaj. Otrzymany krem nałóż na wierzch ciasta.
Krok 6
Udekoruj całość kwiatami zrobionymi z borówek i podzielonych na pół malin.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl