Ciasto limonkowe
  • 90 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C
  • Foremka do tarty o średnicy ok. 24-26 cm

Składniki:

    spód
  • mąka - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • mleko skondensowane słodzone - 400 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • sok z limetki - 0.5 szklanek
  • zielony barwnik spożywczy - 1 sztuka
  • białko jajka - 3 sztuki
  • cukier - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, Kasię, cukier puder, sól i jajko.
  2. Ciasto przełożyć na stół i szybko zagnieść. Następnie zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki okrągłej foremki do tarty o średnicy 24-26 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Wystudzić.
  4. W misce ubić mikserem skondensowane mleko. Ciągle ubijając dodać żółtka i sok z limetek wymieszany z barwnikiem. Masę schłodzić w lodówce.
  5. Schłodzoną masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
  6. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na wierzch ciasta. Piec około 15 minut w 180°C, a następnie 15 minut w 100°C.