|
Składniki | ||
mąka pszenna | 170 gramów | |
cukier | 180 gramów | |
białko jajka | 7 sztuk | |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
mak suchy | 100 gramów | |
olej | 150 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj następnie powoli cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej masy. |
Krok 2 |
Dodaj do masy etapami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką. |
Krok 3 |
Wlej do masy powoli olej. Wymieszaj delikatnie. |
Krok 4 |
Wsyp na koniec mak i połącz delikatnie całość. Przełóż masę do keksówki i piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto można udekorować lukrem albo polewą z białej lub gorzkiej czekolady. |
Autor: przepisy.pl |