Ciasto makowe z białek

16


Łatwe


50 min.


5 os.

Składniki
mąka pszenna170 gramów
cukier180 gramów
białko jajka7 sztuk
proszek do pieczenia1 łyżeczka
mak suchy100 gramów
olej150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj następnie powoli cukier. Miksuj do momentu uzyskania lśniącej masy.
Krok 2
Dodaj do masy etapami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
Krok 3
Wlej do masy powoli olej. Wymieszaj delikatnie.
Krok 4
Wsyp na koniec mak i połącz delikatnie całość. Przełóż masę do keksówki i piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto można udekorować lukrem albo polewą z białej lub gorzkiej czekolady.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl