Ciasto makowe z białek
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 220 st. C °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 szklanka
  • mak - 1 szklanka
  • białko - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bakalie - 1 opakowanie
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • polewa
  • woda - 7 łyżeczek
  • cukier - 7 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • ciemne kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać powoli do białek, wsypać mak, wlać rozpuszczoną i ostudzoną Kasię, dodać bakalie, wymieszać.
  2. Piec w formie keksówce ok 40-50 minut w temp. 220 stopni.
  3. W trakcie pieczenia ciasto należy przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło.
  4. Piec do tzw. suchego patyczka.
  5. Polewa: Wodę z cukrem zagotować. Dodać pozostałe składniki i cały czas mieszając zagotować, aż wszystko się dokładnie połączy i zgęstnieje.
  6. Ostudzone ciasto polać polewą. Smacznego :)