Ciasto makowe z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mak - 30 dekagramów
  • cukier puder - 45 dekagramów
  • jajko - 9 sztuk
  • kasza manna - 9 łyżek
  • zmielone orzechy włoskie - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • jabłko - 6 sztuk
  • rodzynki - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Mak opłukać, zalać wrzącą wodą i przez kilka minut podgrzewać na małym ogniu.
  2. Dokładnie odsączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć „na pazurkach”.
  4. Kasię utrzeć na puszysty krem, dodając po jednym żółtku.
  5. Dodawać stopniowo mak, następnie jabłka i pozostałe składniki. Wymieszać.
  6. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
  7. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  8. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.