Ciasto makowe z jabłkami

10


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
mak30 dekagramów
cukier puder45 dekagramów
jajko9 sztuk
kasza manna9 łyżek
zmielone orzechy włoskie 1 szklanka
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
jabłko6 sztuk
rodzynki10 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Mak opłukać, zalać wrzącą wodą i przez kilka minut podgrzewać na małym ogniu.
Krok 2
Dokładnie odsączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.
Krok 3
Jabłka obrać i zetrzeć „na pazurkach”.
Krok 4
Kasię utrzeć na puszysty krem, dodając po jednym żółtku.
Krok 5
Dodawać stopniowo mak, następnie jabłka i pozostałe składniki. Wymieszać.
Krok 6
Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Krok 7
Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 8
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl