Ciasto makowe z malinami
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 100 gramów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • Śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puch, dodaj miękką Kasię. Następnie ciągle ucierając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Jajko ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową i bułkę tartą, wymieszaj.
  5. Masę makową wyłóż na ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w 180 st. C.
  6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wystudzone ciasto. Maliny umyj, osusz i ułóż na cieście.