|
Składniki | ||
Ciasto kruche: | ||
mąka | 0.5 kilogramów | |
cukier puder | 20 dekagramów | |
żółtko gotowane | 6 sztuk | |
Kostka do pieczenia Kasia | 30 dekagramów | |
proszek do pieczenia | 1 opakowanie | |
śmietana | 2 łyżki | |
Do posmarowania: | ||
dżem | 0.5 opakowań | |
masa makowa | 1 opakowanie | |
Masa orzechowa: | ||
orzechy mielone | 10 dekagramów | |
cukier | 0.5 szklanek | |
mleko | 0.5 szklanek | |
Kostka do pieczenia Kasia | 20 dekagramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Składniki z ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części. |
Krok 2 |
Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masę makową i upiec. |
Krok 3 |
Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić. |
Krok 4 |
Utrzeć resztę Kasi i połączyć z wystudzoną masą. |
Krok 5 |
Przekładać: placek kruchy z makiem posmarować masą orzechową i przełożyć plackiem kruchym. Udekorować dowolnie. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |