| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto kruche: | ||
| mąka | 0.5 kilogramów | |
| cukier puder | 20 dekagramów | |
| żółtko gotowane | 6 sztuk | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 30 dekagramów | |
| proszek do pieczenia | 1 opakowanie | |
| śmietana | 2 łyżki | |
| Do posmarowania: | ||
| dżem | 0.5 opakowań | |
| masa makowa | 1 opakowanie | |
| Masa orzechowa: | ||
| orzechy mielone | 10 dekagramów | |
| cukier | 0.5 szklanek | |
| mleko | 0.5 szklanek | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 20 dekagramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Składniki z ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części. |
| Krok 2 |
| Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masę makową i upiec. |
| Krok 3 |
| Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić. |
| Krok 4 |
| Utrzeć resztę Kasi i połączyć z wystudzoną masą. |
| Krok 5 |
| Przekładać: placek kruchy z makiem posmarować masą orzechową i przełożyć plackiem kruchym. Udekorować dowolnie. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |