Ciasto makowe z masą orzechową
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 80 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto kruche
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • żółtko gotowane - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • śmietana - 2 łyżki
  • do posmarowania
  • dżem - 0.5 opakowań
  • masa makowa - 1 opakowanie
  • masa orzechowa
  • orzechy mielone - 10 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki z ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części.
  2. Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masę makową i upiec.
  3. Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić.
  4. Utrzeć resztę Kasi i połączyć z wystudzoną masą.
  5. Przekładać: placek kruchy z makiem posmarować masą orzechową i przełożyć plackiem kruchym. Udekorować dowolnie.