Ciasto makowe z mleczną polewą
  • 35 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 180 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • duże jajka - 5 sztuk
  • suchy mak - 100 gramów
  • mleko - 125 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 25 mililitrów
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 180 gramów
  • cukier puder - 140 gramów
  • woda - 3 łyżki
  • mleko w proszku - 1 szklanka
  • orzechy włoskie - 150 gramów
  • mieszanka keksowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Kasię utrzyj z cukrem i żółtkami.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak i mleko.
  3. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do formy, o wymiarach 22 cm x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st.C.
  5. Kasię włóż do rondla, następnie zagotuj ją z cukrem i wodą. Przelej do miski, dodaj mleko w proszku i zmiksuj na gładką masę. Orzechy sparz wrzątkiem, osusz na papierowym ręczniku i posiekaj.
  6. Jeszcze ciepłą masę wymieszaj z orzechami i wyłóż na przestudzone ciasto. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj mieszanką keksową.