Ciasto marcepanowe z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • masa marcepanowa - 200 gramów
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 75 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • wiśnie z kompotu - 100 gramów
  • polewa czekoladowa - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. 150 g masy marcepanowej pokroić w kostkę. Oddzielić białka od żółtek 3 jajek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  3. Żółtka, pozostałe jajko, pokrojony marcepan i wyskrobane ziarenka z laski wanilii miksować przez ok. minutę na puszystą masę. Roztopić Kasię i razem z pianą z białek dodać do masy żółtkowej.
  4. Podłużną formę wysmarować Kasią i obsypać bułką tartą.
  5. Pozostały marcepan pokroić w kostkę, wiśnie odsączyć. Połowę ciasta wlać do formy, na nim rozsypać kostki marcepana i wiśnie. Zalać pozostałym ciastem.
  6. Piec w 160 st.C przez ok. 45 min. Wystudzone cisto posmarować polewą czekoladową. Smacznego.