Ciasto marcepanowe z wiśniami

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
masa marcepanowa200 gramów
laska wanilii1 sztuka
jajka4 sztuki
cukier50 gramów
mąka ziemniaczana75 gramów
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
wiśnie z kompotu100 gramów
Wierzch:
polewa czekoladowa200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
150 g masy marcepanowej pokroić w kostkę. Oddzielić białka od żółtek 3 jajek.
Krok 2
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Krok 3
Żółtka, pozostałe jajko, pokrojony marcepan i wyskrobane ziarenka z laski wanilii miksować przez ok. minutę na puszystą masę. Roztopić Kasię i razem z pianą z białek dodać do masy żółtkowej.
Krok 4
Podłużną formę wysmarować Kasią i obsypać bułką tartą.
Krok 5
Pozostały marcepan pokroić w kostkę, wiśnie odsączyć. Połowę ciasta wlać do formy, na nim rozsypać kostki marcepana i wiśnie. Zalać pozostałym ciastem.
Krok 6
Piec w 160 st.C przez ok. 45 min. Wystudzone cisto posmarować polewą czekoladową. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl