Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31cm). |
Krok 2 |
Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać. |
Krok 3 |
Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. |
Krok 4 |
Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach. |
Krok 5 |
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich składników. |
Krok 6 |
Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy. |
Krok 7 |
Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce. |
Krok 8 |
Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto. |
Krok 9 |
Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady. |