Ciasto marchewkowe

117


Łatwe


45 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
marchewka350 gramów
sok z cytryny2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
brązowy cukier250 gramów
skórka i sok z pomarańczy1 sztuka
jajko4 sztuki
mąka samorosnąca375 gramów
cynamon1 łyżeczka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
koniak2 łyżeczki
orzechy włoskie80 gramów
złote rodzynki150 gramów
Polewa:
sok z pomarańczy0.5 sztuk
cukier puder350 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31cm).
Krok 2
Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać.
Krok 3
Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Krok 4
Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach.
Krok 5
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
Krok 6
Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
Krok 7
Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.
Krok 8
Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto.
Krok 9
Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl