Ciasto marchewkowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 150-160 °C

Składniki:

  • marchewka - 0.5 kilogramów
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • przyprawa korzenna do piernika - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • soda - 1 łyżeczka
  • bakalie - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na formę 20 x 25cm.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na małe wiórki.
  3. Nie odciskać soku.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą piernikową.
  5. Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę.
  6. Małymi porcjami dodawać mąkę (ok. 350 g) oraz marchewkę i wymieszać.
  7. Białka ubić na pianę i połączyć z ciastem.
  8. Dodać resztę mąki.
  9. Dodać posiekane bakalie.
  10. Wylać na formę wyścieloną papierem do pieczenia.
  11. Piec w temp. 150–160°C 30–40 min.
  12. Sprawdzać patyczkiem.
  13. Po upieczeniu można zrobić wzorki z polewy czekoladowej lub posypać cukrem pudrem.