Ciasto marchewkowe

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • olej - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1.6 szklanek
  • jajko - 3 sztuki
  • starta marchewka - 2 szklanki
  • soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek
  • cynamon - 1.5 łyżeczek
  • kakao - 1.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cukier utrzeć z olejem. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie wsypywać stopniowo mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Dokładnie wymieszać.
  2. Na samym końcu dodać startą marchewkę i jeszcze raz wymieszać.
  3. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 24x30cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  4. Piec w temp. 190-200 Stopni C przez ok. 40 min.
  5. Po upieczeniu ciasto polewamy rozrobioną polewą.