Ciasto marchewkowe

9


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia432 gramy
jajko8 sztuk
cukier3 szklanki
mąka pszenna4 szklanki
mąka ziemniaczana1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cynamon1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
soda1 łyżeczka
starta marchewka0.5 kilogramów
Przygotowanie
Krok 1
Najpierw myję i obieram marchew, ścieram na tarce o średnich lub dużych oczkach. Gotową odsączam z nadmiaru soku.
Krok 2
Kolejno rozpuszczam Kasię i pozostawiam do ostygnięcia.
Krok 3
W tym czasie przesiewam mąki do miski i mieszam z pozostałymi suchymi składnikami.
Krok 4
W innym naczyniu ucieram jaja z cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa.
Krok 5
Wciąż ucierając dodaję ostudzoną Kasie i marchewkę. Chwilę miksuję, aż składniki się połączą.
Krok 6
Po tym czasie partiami dodaję mąkę z dodatkami i wszystko razem mieszam.
Krok 7
Gotową masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (27x38) i piekę około 40 min. w 180 C.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl