Ciasto marchewkowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 432 gramy
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 3 szklanki
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw myję i obieram marchew, ścieram na tarce o średnich lub dużych oczkach. Gotową odsączam z nadmiaru soku.
  2. Kolejno rozpuszczam Kasię i pozostawiam do ostygnięcia.
  3. W tym czasie przesiewam mąki do miski i mieszam z pozostałymi suchymi składnikami.
  4. W innym naczyniu ucieram jaja z cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa.
  5. Wciąż ucierając dodaję ostudzoną Kasie i marchewkę. Chwilę miksuję, aż składniki się połączą.
  6. Po tym czasie partiami dodaję mąkę z dodatkami i wszystko razem mieszam.
  7. Gotową masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (27x38) i piekę około 40 min. w 180 C.