Ciasto marchewkowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • marchew starta na drobno - 2 szklanki
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuścić.
  2. Jaja zmiksować z cukrem, dodać połowę mąki połączonej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, wszystko wymieszać.
  3. Dodać startą marchewkę, wsypać resztę mąki, połączyć.
  4. Następnie wlać ostudzoną Kasię i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Przelać ciasto do formy (o średnicy ok. 26 cm) wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.
  6. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.