Ciasto marchewkowe z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • olej - 1.25 szklanek
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • starta marchewka - 2 szklanki
  • ananas z puszki (w kawałkach) - 0.5 opakowań
  • jabłko pokrojone w kostkę - 2 sztuki
  • posiekane orzechy - 0.5 szklanek
  • rodzynki - 0.5 szklanek
  • czekolada gorzka 70% - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, następnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników. Mieszamy i dodajemy marchew, ananasa, jabłko i orzechy. Mieszamy i wylewamy na dużą, prostokątną blachę.
  2. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 st. C.
  3. Sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
  4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasto.