Ciasto marchewkowo - miłosne
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • drobno utarta marchewka - 350 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • orzechy - 1 garść
  • rodzynki - 1 garść
  • polewa
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodawać stopniowo mąkę i roztopioną Kasię, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i rodzynki.
  3. Piec w temp. 180 st. przez ok. 40 min.
  4. Polewa: wszystkie składniki wymieszać, zagotować, gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 minut ciągle mieszając.
  5. Ciepłą polewą posmarować ciasto.