Ciasto marmurkowe
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • mąka - 2 szklanki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • kakao - 1 łyżka
  • wierzch
  • cukier puder do dekoracji - 3 dekagramy

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.
  2. Do masy dodawaj ciągle ucierając po jednym jajku.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Przesianą mąkę dodawaj stopniowo do masy jajecznej na przemian z mlekiem.
  5. Połowę ciasta przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, resztę wymieszaj z kakao.
  6. Ciemne ciasto wyłóż na jasne, a następnie zamieszaj je delikatnie widelcem by powstał wzór marmurkowy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180st C około 60 minut.