Ciasto Maryli

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 4 łyżki
  • śliwek - 20 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbić, dodać cukier, zmiksować i dodawać mąkę, proszek i olej (ja zawsze wrzucam wszystko na raz i wychodzi, ale w oryginale jest jak wcześniej).
  2. Wyłożyć masę na wysmarowaną blachę (obtoczoną wcześniej bułką tartą).
  3. Na ciasto położyć połówki śliwek-skórką do dołu (kiedyś dałam skórką do góry i spadły wszystkie na dno).
  4. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.