Ciasto Maxi King
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C
  • foremka 20x20cm

Składniki:

  • herbatniki typu Petit Beurre - 42 sztuki
  • gotowa masa krówkowa - 1 słoik
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 150 mililitrów
  • cukier - 150 gramów
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • mleko w proszku - 300 gramów
  • wierzch
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • śmietanka 30% - 50 mililitrów
  • orzeszki ziemne niesolone - 100 gramów
  • draże orzechowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników.
  2. Mleko podgrzej i rozpuść w nim cukier i cukier wanilinowy. Wystudź. Orzeszki posiekaj i upraż na suchej patelni.
  3. Miękką Kasię utrzyj na puszystą masę. Ciągle ucierając wlewaj cienkim strumieniem mleko z cukrem i wsyp partiami mleko w proszku.
  4. Na herbatniki w formie wyłóż krem i przykryj kolejną warstwą herbatników.
  5. Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową i ponownie przykryj herbatnikami.
  6. Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj orzeszki. Gotową masę rozprowadź na herbatnikach. Całość odstaw na godzinę do lodówki.