Ciasto meksykańskie

Składniki:

  • woda - 7 łyżek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mleko - 2 łyżki
  • jabłko - 1.5 sztuk
  • gruszka - 1.5 sztuk
  • rodzynki - 50 gramów
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • mąka - 1 łyżeczka
  • masło - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jaja - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 100 gramów
  • kakao - 2 łyżki
  • kostka masła - 1 sztuka
  • soda - 1 łyżeczka
  • śliwki suszone kalifornijskie - 7 sztuk
  • polewa:

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść z cukrami, kakao i wodą, gotuj parę minut, zostaw do wystudzenia.
  2. W tym czasie namocz rodzynki, pokrój orzechy i śliwki na mniejsze kawałki, a obrane jabłka i gruszki pokrój w kostkę.
  3. Wystudzoną masę wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą.
  4. Z białek ubij pianę i dodaj wraz z owocami i bakaliami do ciasta. Wymieszaj i przelej do formy.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.
  6. Przygotuj polewę: masło rozpuść, dodaj mleko, kakao oraz mąkę i podgrzewaj przez chwilę, ale nie dopuść do zagotowania.
  7. Ciasto polej gęstą polewą.