Przygotowanie |
Krok 1 |
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać, na końcu dodać olej wymieszany z wodą. |
Krok 2 |
Naszykować 2 blaszki o wymiarach 11x40 cm, wysmarować je Kasią i wysypać bułką tartą. |
Krok 3 |
Połowę białego ciasta wlać do pierwszej blaszki, do drugiej połowy wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać, przelać do drugiej blaszki. Piekarnik rozgrzać na 180º C i piec około 45-50 min. do suchego patyczka. |
Krok 4 |
Ciasto wystudzić, pokroić w kromeczki jak chleb, każdy kawałek smarować kremem, raz ciemny, raz jasny, wierzch cienko posmarować pozostałym kremem i udekorować czekoladą w proszku lub wg uznania. |
Krok 5 |
Krem: Kasię utrzeć do białości z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce gęstej śmietany, dalej ucierać, aż krem będzie puszysty (uwaga, składniki powinny być o tej samej temperaturze, bo mogą się zważyć). |
Krok 6 |
Ciasto odstawić na 3 godziny do lodówki, kroimy z ukosa. Smacznego. |