Ciasto metrowiec zwykły
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 6 sztuk
  • olej - 18 łyżek
  • woda - 12 łyżek
  • mąka - 2 szklanki
  • ciemne kakao - 2 łyżki
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 375 gramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • gęsta śmietana - 300 gramów
  • sok z cytryny - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać, na końcu dodać olej wymieszany z wodą.
  2. Naszykować 2 blaszki o wymiarach 11x40 cm, wysmarować je Kasią i wysypać bułką tartą.
  3. Połowę białego ciasta wlać do pierwszej blaszki, do drugiej połowy wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać, przelać do drugiej blaszki. Piekarnik rozgrzać na 180º C i piec około 45-50 min. do suchego patyczka.
  4. Ciasto wystudzić, pokroić w kromeczki jak chleb, każdy kawałek smarować kremem, raz ciemny, raz jasny, wierzch cienko posmarować pozostałym kremem i udekorować czekoladą w proszku lub wg uznania.
  5. Krem: Kasię utrzeć do białości z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce gęstej śmietany, dalej ucierać, aż krem będzie puszysty (uwaga, składniki powinny być o tej samej temperaturze, bo mogą się zważyć).
  6. Ciasto odstawić na 3 godziny do lodówki, kroimy z ukosa. Smacznego.