Ciasto metrowiec zwykły

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier1 szklanka
cukier waniliowy2 opakowania
proszek do pieczenia1 łyżeczka
jajko6 sztuk
olej18 łyżek
woda12 łyżek
mąka2 szklanki
ciemne kakao2 łyżki
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia375 gramów
cukier puder1 szklanka
gęsta śmietana300 gramów
sok z cytryny1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać, na końcu dodać olej wymieszany z wodą.
Krok 2
Naszykować 2 blaszki o wymiarach 11x40 cm, wysmarować je Kasią i wysypać bułką tartą.
Krok 3
Połowę białego ciasta wlać do pierwszej blaszki, do drugiej połowy wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać, przelać do drugiej blaszki. Piekarnik rozgrzać na 180º C i piec około 45-50 min. do suchego patyczka.
Krok 4
Ciasto wystudzić, pokroić w kromeczki jak chleb, każdy kawałek smarować kremem, raz ciemny, raz jasny, wierzch cienko posmarować pozostałym kremem i udekorować czekoladą w proszku lub wg uznania.
Krok 5
Krem: Kasię utrzeć do białości z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce gęstej śmietany, dalej ucierać, aż krem będzie puszysty (uwaga, składniki powinny być o tej samej temperaturze, bo mogą się zważyć).
Krok 6
Ciasto odstawić na 3 godziny do lodówki, kroimy z ukosa. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl