CIASTO MIĘTOWE
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180C °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • kisiel cytrynowy bez cukru - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 400 mililitrów
  • bita śmietana w proszku - 2 opakowania
  • galaretka jabłkowo-miętowa - 2 opakowania
  • żelatyna - 3 łyżki
  • mięta
  • mąka - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijamy z solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i sok. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
  2. Pieczemy 30 minut w temp. 180˚C. Studzimy i przekrawamy na 2 placki.
  3. Miętę zaparzamy, zalewając 1,5 szklanki wrzątku, przecedzamy (0,5 szklanki naparu pozostawić do nasączenia biszkoptu).
  4. Do naparu wlewamy 1 szklankę wrzątku, wsypujemy 1 galaretkę i 2 łyżki żelatyny.
  5. Mieszamy.
  6. Odstawiamy do stężenia.
  7. Śmietany ubijamy z mlekiem.
  8. Mieszamy z tężejącą galaretką.
  9. Wylewamy na spód biszkopta, przykrywamy drugim plackiem.
  10. Drugą galaretkę rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu z resztą żelatyny. Tężejącą wylewamy na ciasto. Chłodzimy 3 godziny.