Ciasto migdałowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • mielone migdały - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • ocet winny - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • cukier puder - 2 łyżki
  • płatki migdałowe
  • cukier - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię ucierać z cukrem przez 5 minut, potem dodawać po jednym żółtku nie przerywjąc ubijania.
  2. Dodać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować.
  3. Oddzielnie ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru, soli i octu.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej Kasią i posypanej mielonymi migdałami.
  5. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.