Ciasto migdałowe z truskawkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • zmielone migdały - 1 szklanka
  • drożdże instant - 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • jajka - 4 sztuki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • truskawki - 500 gramów
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier trzcinowy - 3 łyżki
  • posiekane migdały - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na puch.
  2. Mąkę wymieszaj z drożdżami i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj mąkę z dodatkami i wymieszaj mikserem.
  4. Kasię rozpuść i wymieszaj z przygotowanym ciastem.
  5. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj.
  7. Umyte, odszypułkowane truskawki pokrój na połówki i ułóż na cieście.
  8. Składniki na kruszonkę wymieszaj szybko mikserem.
  9. Kruszonkę wyłóż na truskawki.
  10. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st. C.