Ciasto miodowe z migdałami - przepis
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • płynny miód - 85 gramów
  • cukier puder - 85 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 100 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • białko - 1 sztuka
  • płatki migdałowe - 85 gramów
  • płynny miód - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przekładamy Kasię, miód, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jogurt, 1 całe jajko oraz żółto (białko zostawiamy na później do ubicia). Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
  2. Białka jedno oddzielone od żółtka, które dodaliśmy do ciasta i jedno przygotowane wcześniej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy delikatnie do wcześniej przygotowanej masy na ciasto.
  3. Foremkę (keksówka) smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto.
  4. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe.
  5. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 -55 min. do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, polewamy wierzch dwoma łyżkami miodu i lekko posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika na 5 min. w temp. 160 C.
  7. Po tym czasie polewamy ponownie 2 łyżkami miodu i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.