Ciasto mleczna kanapka (Milky Way)
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • 20 x 20 cm

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 100 gramów
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • kakao - 15 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mleko - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.25 szklanek
  • mleko w proszku - 120 gramów
  • serek śmietankowy (np. Bieluch) - 100 gramów
  • czekolada mleczna - 100 gramów
  • mleko - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.1 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodać do piany żółtka.
  2. Następnie dodać sok z cytryny, olej i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
  3. Ciasto wylać na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Wyjąć z formy i odwrócić do góry dnem.
  4. Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękką Kasię utrzeć na krem. Ciągle ucierając, wlewać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Następnie dodawać małymi porcjami mleko w proszku i serek. Cały czas ucierać.
  5. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i przełożyć kremem. Lekko docisnąć.
  6. Czekoladę, mleko i Kasię roztopić w kąpieli wodnej. Otrzymaną masą polać wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.