Ciasto na łazanki

23


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
mąka500 gramów
jajka3 sztuki
zółtko1 sztuka
woda300 mililitrów
sól1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Za pomocą sitka przesiej mąkę.
Krok 2
Dodaj jaja, żółtko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie.
Krok 3
Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Za pomocą noża nacinaj paski wzdłuż ciasta, następnie wszerz na krzyż tak, aby powstały małe romby. Odstaw ciasto, aby wyschło.
Krok 4
Łazanki gotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do zup lub jako składnik wielu potraw mięsnych, warzywnych, a także deserów.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl