Ciasto orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

300 gramów

320 gramów

250 gramów

8 sztuk

20 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 2

Do dużej miski wsyp orzechy, tartą bułkę, cukier, proszek do pieczenia i 2/3 skórki z pomarańczy, wymieszaj mikserem.

Krok 3

Połącz ze stopioną i przestudzoną Kasią, a następnie cały czas mieszając, kolejno dodawaj po jednym żółtku.

Krok 4

Na koniec dołóż pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią foremki o wymiarach 12x26 cm. Piecz 55 min. w 180st.C.

Krok 5

Upieczone ciasto udekoruj resztą skórki z pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z morelami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Orzechy to nieodłączny składnik wielu wypieków. Dodane do ciasta sprawiają, że zyskuje ono charakterystyczny smak i pięknie pachnie. Dobrze komponują się w zestawieniu z suszonymi owocami, cytrusowymi dodatkami i czekoladą. Ciasto orzechowe to propozycja dla osób, które lubią desery z dużą ilością tych bakalii. Przygotujesz je z mielonych orzechów włoskich, kostki do pieczenia, jajek, mąki, cukru, bułki tartej i proszku do pieczenia. Wymieszane składniki przelej do podłużnej, prostokątnej formy i wstaw ją do piekarniku. Po upieczeniu udekoruj ciasto orzechowe lukrem, połówkami orzechów włoskich i skórką z pomarańczy. Jako ozdoba sprawdzą się też: czekoladowa posypka, rodzynki lub karmelowa polewa. Pachnący orzechami wypiek będzie doskonałym dodatkiem do gorącej kawy lub herbaty. Jako popołudniowy deser serwuj go z konfiturami śliwkowymi lub pomarańczowymi. Będzie też wyśmienity podany z bitą śmietaną posypaną odrobiną cynamonu. Już czujesz, jak Twoją kuchnię wypełnia zapach ciasta orzechowego? Jeśli masz na nie ochotę, sprawdź podany przepis!