Ciasto orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

150 gramów

160 gramów

150 gramów

10 gramów

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski wsyp orzechy, tartą bułkę, cukier i 2/3 skórki z pomarańczy, wymieszaj mikserem.

Krok 2

Połącz ze stopioną i przestudzoną Kasią, a następnie, cały czas mieszając, kolejno dodawaj po jednym jajku.

Krok 3

Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią foremki (najlepsza będzie półokrągła forma na comber, ale może też tu być zwykła keksówka o długości około 25 cm).

Krok 4

Piecz 45 min. w 180 st. C.

Krok 5

Upieczone ciasto udekoruj resztą skórki z pomarańczy.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche z cukrem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Szukasz propozycji na smaczny orzechowy deser? Doskonałą propozycją będzie ciasto orzechowe. Zainspiruj się i przyrządź je bez dodatku mąki. Zastąpisz ją z powodzeniem bułką tartą oraz drobno zmielonymi orzechami. Do wypieku wykorzystaj przede wszystkim orzechy włoskie, ewentualnie, przed włożeniem do foremki, w masę wmieszaj inne ich rodzaje, np. laskowe, nerkowca lub migdały. Aby ciasto miało spójną konsystencję, stopniowo dodawaj do niego jajka oraz roztopioną i przestudzoną kostkę do pieczenia. Podkreśl smak szczyptą wanilii lub cynamonu. Pamiętaj także o skórce z pomarańczy, która doda całości intensywnego cytrusowego zapachu. Możesz przygotować też dla odmiany mieszankę cytrusową z pomarańczy i cytryny. Zmieniając wariant podstawowy ciasta orzechowego, dodaj do niego również inne bakalie. Świetnie będą smakować suszone owoce: rodzynki sułtańskie, morele, daktyle czy figi. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w masie. Ciasto piecz w specjalnej blasze: keksówce. Na koniec ozdób polewą lukrową, orzechami lub skórką z pomarańczy. Co sądzisz o tej propozycji?