Ciasto orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

160 gramów

150 gramów

10 gramów

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski wsyp orzechy, tartą bułkę, cukier i 2/3 skórki z pomarańczy, wymieszaj mikserem.

Krok 2

Połącz ze stopioną i przestudzoną Kasią, a następnie, cały czas mieszając, kolejno dodawaj po jednym jajku.

Krok 3

Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią foremki (najlepsza będzie półokrągła forma na comber, ale może też tu być zwykła keksówka o długości około 25 cm).

Krok 4

Piecz 45 min. w 180 st. C.

Krok 5

Upieczone ciasto udekoruj resztą skórki z pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Szukasz propozycji na smaczny orzechowy deser? Doskonałą propozycją będzie ciasto orzechowe. Zainspiruj się i przyrządź je bez dodatku mąki. Zastąpisz ją z powodzeniem bułką tartą oraz drobno zmielonymi orzechami. Do wypieku wykorzystaj przede wszystkim orzechy włoskie, ewentualnie, przed włożeniem do foremki, w masę wmieszaj inne ich rodzaje, np. laskowe, nerkowca lub migdały. Aby ciasto miało spójną konsystencję, stopniowo dodawaj do niego jajka oraz roztopioną i przestudzoną kostkę do pieczenia. Podkreśl smak szczyptą wanilii lub cynamonu. Pamiętaj także o skórce z pomarańczy, która doda całości intensywnego cytrusowego zapachu. Możesz przygotować też dla odmiany mieszankę cytrusową z pomarańczy i cytryny. Zmieniając wariant podstawowy ciasta orzechowego, dodaj do niego również inne bakalie. Świetnie będą smakować suszone owoce: rodzynki sułtańskie, morele, daktyle czy figi. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w masie. Ciasto piecz w specjalnej blasze: keksówce. Na koniec ozdób polewą lukrową, orzechami lub skórką z pomarańczy. Co sądzisz o tej propozycji?