Ciasto orzechowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 180 gramów
  • zmielone orzechy włoskie - 150 gramów
  • bułka tarta - 160 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • starta skórka z 1 pomarańczy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp orzechy, tartą bułkę, cukier i 2/3 skórki z pomarańczy, wymieszaj mikserem.
  2. Połącz ze stopioną i przestudzoną Kasią, a następnie, cały czas mieszając, kolejno dodawaj po jednym jajku.
  3. Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią foremki (najlepsza będzie półokrągła forma na comber, ale może też tu być zwykła keksówka o długości około 25 cm).
  4. Piecz 45 min. w 180 st. C.
  5. Upieczone ciasto udekoruj resztą skórki z pomarańczy.