Ciasto orzechowe z jabłkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 0.5 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • jabłko pokrojone w kostkę - 4 sztuki
  • posiekane orzechy włoskie - 15 dekagramów
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie przesiać przez sito.
  3. Dodawać stopniowo do ubitych jajek na przemian z olejem.
  4. Dodać orzechy, opłukane rodzynki oraz pokrojone jabłka.
  5. Gdy jabłka są bardzo soczyste, można je wymieszać z 3 łyżkami tartej bułki.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.