Ciasto orzechowe z powidłami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 40 dekagramów
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • soda - 1 łyżeczka
  • przełożenie
  • białko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 20 dekagramów
  • masa
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mleko - 0.5 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron, dzielimy na pół i wykładamy nim dwie niskie, prostokątne formy do pieczenia.
  2. Ciasto smarujemy powidłami.
  3. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną, błyszczącą pianę.
  4. Smarujemy nią ciasta z powidłami, posypujemy posiekanymi orzechami.
  5. Pieczemy ciasto.
  6. Przygotowujemy krem budyniowy z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego. Ugotować budyń i ostudzić.
  7. Dodać Kasię i zmiksować na puszystą masę.
  8. Na jeden placek wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.