Ciasto orzechowe z powidłami

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka40 dekagramów
cukier puder15 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
żółtko6 sztuk
kwaśna śmietana3 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżka
soda1 łyżeczka
Przełożenie:
białko 6 sztuk
cukier1 szklanka
powidła śliwkowe1 opakowanie
orzechy włoskie20 dekagramów
Masa:
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
cukier0.75 szklanek
mleko0.5 litrów
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier waniliowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron, dzielimy na pół i wykładamy nim dwie niskie, prostokątne formy do pieczenia.
Krok 2
Ciasto smarujemy powidłami.
Krok 3
Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną, błyszczącą pianę.
Krok 4
Smarujemy nią ciasta z powidłami, posypujemy posiekanymi orzechami.
Krok 5
Pieczemy ciasto.
Krok 6
Przygotowujemy krem budyniowy z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego. Ugotować budyń i ostudzić.
Krok 7
Dodać Kasię i zmiksować na puszystą masę.
Krok 8
Na jeden placek wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl