Ciasto orzechowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • mleko - 5 łyżek
  • mąka - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie - 300 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • śmietanka 30% - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przebierz. Kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj, lub rozdrobnij w blenderze.
  2. Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do utartej Kasi dodawaj partiami, na przemian jajka z mąką.
  4. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mleko. Całość wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 22x28cm. wysmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180st.C około 45 minut.
  6. Do rondelka wlej śmietankę i włóż połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż polewa będzie gładka i gęsta. Polewą polej przestudzone ciasto.