CIASTO ORZECHOWO-BUDYNIOWE
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • miód - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • orzechy włoskie - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 75 gramów
  • cukier - 5 łyżek
  • miód - 2 łyżki
  • mleko - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • powidła - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (najlepiej o wymiarach 25x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez około 10 minut.
  2. Warstwa orzechowa: Kasię z cukrem i miodem zagotować, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Powstałą warstwę orzechową wyłożyć na drugą, rozwałkowaną wcześniej i przełożoną do formy część ciasta. Piec również 10 minut w temp. 180 stopni.
  3. Masa budyniowa: budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając 3 szklanki mleka zamiast 4. Podczas gotowania wsypać cukier. Budyń ostudzić. Kasię utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać stopniowo, nadal ucierając, zimny budyń.
  4. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami ułożyć na wierzchu.
  5. Ponieważ masa budyniowa jest dość słodka, dla zrównoważenia słodkości posmarowałam jeszcze pierwszy placek powidłami z żółtych śliwek.