CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180C °C

Składniki:

  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - 1 łyżka
  • mielone orzechy włoskie - 2 szklanki
  • jabłko pokrojone w kostkę - 5 sztuk
  • olej - 0.75 szklanek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę.
  2. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać.
  3. Wsypać proszek do pieczenia i dolać olej. Całość zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Następnie dodać orzechy i jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.
  6. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.