Ciasto owocowo - drożdżowe
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mleko - 300 mililitrów
  • drożdże - 45 gramów
  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier - 12 dekagramów
  • skórka z 1 cytryny - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • śliwki - 60 dekagramów
  • morele z puszki - 850 mililitrów
  • płatki migdałów - 100 gramów
  • konfitura morelowa - 80 gramów
  • śmietana kremówka - 200 gramów
  • ajerkoniak - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże i rozrobić.
  2. Mąkę połączyć z cukrem, otartą skórką cytrynową, szczyptą soli, jajkiem oraz Kasią.
  3. Na końcu dodać mleko z drożdżami.
  4. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie jednolite ciasto.
  5. Przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  6. W tym czasie umyć śliwki, podzielić je na połówki i usunąć pestki.
  7. Morele osączyć.
  8. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na posmarowanej Kasią blasze, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  9. Na cieście ułożyć śliwki i morele.
  10. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 35 minut w temperaturze 200°C.
  11. Po 10 minutach pieczenia posypać placek migdałami.
  12. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
  13. Konfiturę morelową podgrzać na małym ogniu, przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
  14. Równomiernie posmarować nią morele i śliwki.
  15. Ciasto całkowicie wystudzić.
  16. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie można dodać trochę zagęstnika do śmietany).
  17. Placek owocowy pokroić na 20 kawałków równej wielkości.
  18. Każdy udekorować bitą śmietaną i polać odrobiną ajerkoniaku.