Ciasto parzone
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 1.2 szklanek
  • woda - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • jajka - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj Kasię i odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia.
  2. Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wrzącego płynu. Zmniejsz ogień pod garnkiem.
  3. Mieszaj energicznie do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla.
  4. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj. Gdy ciasto lekko przestygnie, wbijaj do niego kolejno jajka mieszając mikserem.
  5. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskaj na blaszkę niezbyt duże formy.
  6. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 10 - 25 minut w zależności od wielkości wypiekanego wyrobu.