Ciasto Pawełek z malinami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1.25 szklanek
  • olej - 12 łyżek
  • gorąca woda - 12 łyżek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajko - 4 sztuki
  • krem
  • batonik Pawełek o smaku toffi - 2 sztuki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • cukier - 0.3 szklanek
  • wódka - 25 mililitrów
  • maliny lub wiśnie - 1 unit
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • małe bezy do dekoracji - 1 unit
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z cukrem, dodawać żółtka, olej, wodę i kakao-dokładnie wymieszać.
  2. Wsypać mąkę i proszek-utrzeć wszystko razem.
  3. Następnie upiec, ok. 30 min. w temp. 180 st.
  4. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim batoniki, cukier, kakao, budyń-zagotować wszystko i wystudzić.
  5. Utrzeć Kasię i dodawać po trochu masy budyniowej i dalej miksować.
  6. Na koniec dodać wódkę- jeżeli się zważy, ucierać dalej na parze. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć maliny i posmarować połową kremu, przykryć drugą połową ciasta.
  7. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu rozłożyć beziki i polać polewą.