Ciasto piaskowe z łatką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. Mąkę przesiać przez sitko i stopniowo dodawać do masy. Dokładnie wymieszać.
  3. Kasię rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Wlać cienkim strumieniem do masy.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.
  5. 2/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą małej formy.
  6. Do pozostałej masy dodać 1 płaską łyżkę kakao. Wylać na środek jasnej masy. Piec przez 30 minut.