Ciasto - Pijak
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • białka z jaj - 7 sztuk
  • mak - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 16 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • żółtko - 7 sztuk
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • cukier wanilinowy - 16 opakowań
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • mleko - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • paczka herbatników - 3 opakowania
  • polewa czekoladowa - 300 mililitrów
  • wódka - 100 mililitrów
  • posiekane orzechy włoskie - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
  2. Do ubitej masy dodać maki delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć na tortownicę wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.
  3. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym.
  4. 2 szklanki mleka zagotować a następnie wsypać zawartość dwóch torebek z budyniami śmietankowymi. Dokładnie mieszać by nie powstały grudki, następnie ostudzić.
  5. Rozdrobnić margarynę i dodać do ostudzonej masy budyniowej. Utrzeć mikserem.
  6. Krem budyniowy dodać do masy mleczno-jajecznej oraz zmiksować.
  7. Na makowy spód nałożyć krem. Na kremie wyłożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.